Dwukolorowy sernik

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

serniki to mój konik - mam już swój sprawdzony przepis bazowy, który co jakiś czas lekko modyfikuje np. tym razem dodając kakao i kokos

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • (blacha 25x30)
    KRUCHY SPÓD:
    - 3 szklanki mąki
    - pół kostki margaryny
    - jajko
    - łyżeczka proszku do pieczenia
    - 4-5 łyżek cukru
    - 2 łyżki śmietany

    MASA SEROWA:
    - 1,5 kg twarogu
    - 6 jajek (oddzielnie żółtka i białka)
    - 250 g margaryny
    - szklanka cukru
    - 5 łyżek kaszy manny
    - 3 łyżki mąki ziemniaczanej
    - aromat migdalowy
    - 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    + 3 łyżki ciemnego kakao i 3 łyżki wiórek kokosowych (lub mleka kokosowego w proszku)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Desery

Dwukolorowy sernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na spód zagnieść razem i wylepić nimi dół blachy wyłożonej papierem do pieczenia.
  • 2. Margarynę utrzeć z żółtkami i cukrem. Dodać aromat migdałowy, kasze mannę, proszek do pieczenia oraz mąkę ziemniaczaną. Następnie do masy dodawać po łyżce sera i wszystko dokładnie wymieszać. Osobno ubić białka z odrobiną soli.
  • 3. Połowę ciasta wymieszać z kokosem i wylać na spód. Drugą połowę wymieszać z kakao i nałożyć łyżką na kokosową masę. Następnie drugą stroną łyżki zrobić esy floresy z ciemnej masy.
  • 4. Sernik piec przez 60-70 minut w 180 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kakao Kokos Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować