Dwukolorowy biszkopt z kremem jaglanym i jogurtowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Przy tym cieście trochę czasu trzeba spędzić, ale smak i wygląd wynagradza wszystko:)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt:

    4 jajka
    4 łyżki mąki
    8 łyżek erytrolu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1łyżka kakao
    1 łyżka wody

    Kawowy krem jaglany:

    100 g kaszy jaglanej ( waga suchej kaszy)
    2 szklanki wody
    1 łyżka masła
    1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
    15 g cappuccino waniliowego
    2 łyżki erytrolu
    1 łyżeczka żelatyny +1 łyżka wody.

    Krem jogurtowy:

    300 g jogurtu greckiego 0%
    1 galaretka cytrynowa
    250 ml wrzątku
    100 g borówek
    100 g ziarenek granatu
    1/2 banana

    Wierzch:

    1 puszka mleczka kokosowego
    1 łyżka erytrolu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Torty

Dwukolorowy biszkopt z kremem jaglanym i jogurtowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:

    Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na pianę, następnie stopniowo dodawać erytrol . W kolejnym kroku dodawać po 1 żółtku cały czas mieszając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia przesiać do masy jajecznej. Delikatnie wymieszać. Podzielić ciasto na pół. Do jednej porcji dodać kakao i wodę delikatnie wymieszać. Blachę o wymiarach 29*33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie zaczynając od lewego narożnika nakładać ciasto po przekątnej kolorami na przemian. Piec w 170 st około 10-12 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Wykroić 3 blaty o średnicy 16 cm.
  • 2. Krem jaglany:

    Kaszę przełożyć na sito i płukać aż woda będzie czysta. Następnie przełożyć do rondelka i wlać wodę. Zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować aż kasza będzie miękka i wchłonie wodę. Zdjąć z ognia i lekko ostudzić. Żelatynę namoczyć w wodzie i odstawić na bok. Dodać kawę, cappuccino, masło i erytrol. Zmiksować na gładko. Dodać namoczoną żelatynę i ponownie zmiksować.
  • 3. Krem jogurtowy:

    Galaretkę rozpuścić we wrzątku. Ostudzić. Wymieszać ją z jogurtem. Dodać owoce, banana wcześniej pokroić. Delikatnie wymieszać.
  • 4. Składanie:

    Na paterze ułożyć pierwszy blat biszkopty i zapiąć obręcz tortownicy. Z 1/2 szklanki wody i soku z połowy cytryny zrobić nakropkę. Porządnie nawilżyć nią biszkopt. Wyłożyć krem jaglanym i przykryć drugim biszkoptem. Nawilżyć i wylać krem jogurtowy. Ułożyć ostatni krążek ciasta i również go skropić. Wstawić ciasto na 4-5 godzin a najlepiej na całą noc.
  • 5. Wierzch:

    Na noc przed przygotowaniem kremu wstawić mleczko kokosowe do lodówki. Kolejnego dnia ostrożnie otworzyć puszkę i łyżka wyjąć " twardą " część. Ubić ją na krem z erytrolem jak śmietanę kremówkę . Przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć rozetki. Wstawić ciasto jeszcze na godzinę do lodówki.

    Smacznego!

    100 g to 116 kcal
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza jaglana

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować