Dwukolorowy biszkopt przekładany masą budyniową i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na ciemny biszkopt ubić białka. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao, wymieszać. Blaszkę wysmarować tłuszczem, wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do foremki i piec 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Na jasny biszkopt ubić białka, dodać cukier i żółtka. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem i delikatnie wymieszać. Blaszkę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem. Ciasto przełożyć do foremki i piec 30 minut w temperaturze 160 stopni.
Na masę budyniową ugotować budyń na mleku, dodać cukier. Masło utrzeć, dodając stopniowo zimny budyń. Ostudzony ciemny biszkopt przekroić wzdłuż. Galaretką przygotować według przepisu na opakowaniu. W jasnym biszkopcie wykroić szklanką dziurki. Na ciemnym płacie biszkopta rozsmarować połowę masy. Przykryć ciastem z dziurkami. Zalać tężejącą galaretką. Rozsmarować pozostałą masę. Przykryć drugim płatem ciasta. Udekorować.
Komentarze