Dwukolorowy biszkopt przekładany masą budyniową i galaretką

4.51 (191 ocen)

Przekładaniec, który kryje w sobie wiele smakowitych niespodzianek

Składniki:

  • Ciemny biszkopt : 1 szklanka mąki pszennej, 1 szklanka cukru, 7 jajek, 1 i 1/2 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Jasny biszkopt : 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki mąki pszennej, 4 jajka, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa budyniowa : 2 szklanki mleka, 20 dkg masła, 2 opakowania budyniu waniliowego, 2 łyżki cukru

    Ponadto : galaretka wiśniowa, tłuszcz do formy
Wystaw ocenę:

4.51 (191 ocen)

Zobacz również:

Desery

Dwukolorowy biszkopt przekładany masą budyniową i galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na ciemny biszkopt ubić białka. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao, wymieszać. Blaszkę wysmarować tłuszczem, wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć do foremki i piec 40 minut w temperaturze 180 stopni.

    Na jasny biszkopt ubić białka, dodać cukier i żółtka. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem i delikatnie wymieszać. Blaszkę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem. Ciasto przełożyć do foremki i piec 30 minut w temperaturze 160 stopni.

    Na masę budyniową ugotować budyń na mleku, dodać cukier. Masło utrzeć, dodając stopniowo zimny budyń. Ostudzony ciemny biszkopt przekroić wzdłuż. Galaretką przygotować według przepisu na opakowaniu. W jasnym biszkopcie wykroić szklanką dziurki. Na ciemnym płacie biszkopta rozsmarować połowę masy. Przykryć ciastem z dziurkami. Zalać tężejącą galaretką. Rozsmarować pozostałą masę. Przykryć drugim płatem ciasta. Udekorować.

Porady

Użyć blaszki o wymiarach 37 x 25 cm.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować