Dwukolorowe zawijasy z żurawiną i migdałami - pełnoziarniste

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

pyszne pełnoziarniste ślimaczki

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 SZKLANKI MąKI PEłNOZIARNISTEJ PSZENNEJ:
    + 2 łYżKI DO ZACZYNU + MąKA DO PODSYPANIA:
    1,5 SZKLANKI MąKI PEłNOZIARNISTEJ żYTNIEJ:
    + 2 łYżKI DO ZACZYNU + MąKA DO PODSYPANIA:
    3 JAJKA SłODZIK ODROBINA SOLI żURAWINA MIGDAłY (PłATKI):
    2 łYżKI KAKAO (DODATKOWO MOżNA DODAć PRZYPRAWę DO PIEKARNIKA) 1/4 SZKLANKI CIEPłEGO MLEKA:
    1/2 SZKLANKI CIEPłEJ WODY 1/4 OPAKOWANIA DROżDżY 2 BIAłKA:
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Dwukolorowe zawijasy z żurawiną i migdałami - pełnoziarniste - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zawijasy 1. * mąki przesiewamy * drożdże, po 2 łyżki każdej mąki, sól i mleko mieszamy dokładnie - przykryte naczynie odstawiamy w ciepłe miejsce * gdy ciasto dwukrotnie urośnie, dodajemy maki, jaja i wodę - ugniatamy - znów odstawiamy do podwojenia objętości * ciasto dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy kakao * stolnicę posypujemy mąką, kładziemy ciasto i wałkujemy - jedno po drugim
  • zawijasy2 2. * ciasto ciemne posypujemy migdałami, przykrywamy jasnym ciastem i układamy żurawinę (jak na zdjęciu) (skrawki obcinamy, by obie części ciasta do siebie pasowały) * zwijamy roladę, tniemy ją w 1-1,5 cm kawałki, układamy na blasze
  • zawijasy4 3. * gotowe ślimaczki smarujemy białkami (ubite delikatnie ze słodzikiem) * pieczemy ok 35 minut w temp 180stopni z resztek ciasta - zrobiłam ciasteczka :)

    bez migdałów, ślimaczki nadają się na 3 fazę dukana
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka pełnoziarnista Migdały Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować