ciasto z sokiem i skórka z mandarynki, ciasto makowe a pośrodku orzeszki ziemne-polecam proste, szybkie i bardzo smaczne oraz aromatyczne ciasto :)
60 min
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
200 g miękkiego masła
170 g drobnego cukru do wypieków
cukier waniliowy
4 jajka
180 g mąki pszennej
30 g skrobi ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
świeżo otarta skórka z 1 wiekszej mandarynki lub 2 małych
100 ml świeżo wyciśniętego soku z mandarynki
3 łyżki suchego maku
100 g orzeszków ziemnych
oraz
cukier puder do oprószenia ciasta po upieczeniu
Dwukolorowe ucierane ciasto mandarynkowo- makowe z orzeszkami ziemnymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę pszenną przesiać ze skrobią ziemniaczaną i z proszkiem do pieczenia.
Oba cukry utrzeć z masłem do powstania jasnej i puszystej masy maślanej. Ucierając, dodawać jajka. Następnie dodać skórkę z mandarynki i sok, wymieszać.
Do tej masy dodawać stopniowo przesianą mąkę ze skrobią i proszkiem do pieczenia.
1/3 ciasta przełożyć do osobnej miski, dodać suchy mak, wymieszać.
Formę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Wyłożyć najpierw jasne mandarynkowe ciasto, wyrównać i po całej powierzchni rozprowadzić orzeszki ziemne.Następnie wyłożyć ciasto makowe, wyrównać.
Piec w temperaturze 170ºC przez około 40 minut do tzw. suchego patyczka.
Gotowe ciasto oprószyć cukrem pudrem,
smacznego.
Porady
forma 24 cm.
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Komentarze