Dwukolorowe kruche ciasto z truskawkami

  • wyświetlono: 864 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Ciasta z owocami uwielbia mój syn Seweryn. Dla niego wciąż wymyślam nowe. Oto jedno z nich.

  • 60min

Składniki

Ciasto kruche:
480 g mąki pszennej przesianej, typ 500
250 g margaryny
5 dag smalcu
5 dużych wiejskich jajek
140 g cukru- do ciasta
200 g cukru- do piany
cukier waniliowy
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki kakao

Ponadto:
mała kulka wcześniej zamrożonego kruchego ciasta- na wierzch do starcia
ok. 4 łyżek wiórków kokosowych
świeże truskawki, ok. 500 g

Sposób przygotowania przepisu:

Dwukolorowe kruche ciasto z truskawkami

  • składniki na kruche ciasto1. Wykonanie ciasta kruchego:
    Z wszystkich składników zagniatamy plastyczne, miękkie kruche ciasto. Używamy tylko żółtek. Ja, to robię w misce.
  • kruche ciasto jasne2. Ciasto dzielimy na dwie części.
    Jedna ma być jasna.
  • ciasto kruche, jasne i z kakao3. Do drugiej porcji kruchego ciasta dodajemy przesiane kakao. Zagniatamy razem.
  • układanie ciasta kruchego w formie4. Bierzemy formę 34X23, wykładamy ja pergaminem.
    Wylepiamy paskami na przemian, ciasto jasne z ciemnym.
  • obsypane ciasto- kokosem5. Obsypujemy ciasto kokosem.
  • układanie truskawek na cieście6. Na kokos układamy połówki dużych truskawek. Małe mogą być w całości.
  • ubita sztywna piana z białek i cukru7. Z białek ubijamy sztywną pianę z cukrem.
  • piana na cieście z truskawkami- przed pieczeniem8. Na truskawki wykładamy pianę.
  • kruche ciasto z truskawkami- przed pieczeniem9. Na wierzch ścieramy zamrożone kruche jasne ciasto.
  • upieczone kruche ciasto z truskawkami10. Ciasto pieczemy ok. 35- 40 min. w temp. 160 stopni C.
    Sprawdzamy patyczkiem, czy już upieczone.
    Pozostawiamy na chwilkę przy wyłączonym piekarniku.
  • kruche ciasto z truskawkami11. Wyjmujemy wówczas z pieca, zdejmujemy pergamin.
    Kroimy na kwadraty. Podajemy na ozdobnym talerzyku lub paterze.
  • ciasto kruche z truskawkami12. Smacznego :)

Porady

Wszystkie składniki na kruche ciasto powinny mieć temp. pokojową. Zagniatamy je szybko.
Sypkie- przesiewamy.
Ciasto można wcześniej wykonać, zamrozić i wszystkie warstwy zetrzeć na tarce.
Zamiast truskawek używamy ulubionych owoców, według gustu smakowego.
Jeśli ciasto podczas pieczenia zaczyna się zbyt szybko rumienić, przykrywamy wierzch pergaminem i zmieniamy na pieczenie tylko od dołu.
Ilość cukru możemy zmniejszyć, zależy od kwasowości owoców.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

słodkie życiekokosdla dziecimój pomysłciasto z owocamiciasto kruchezdrowie na talerzuherbatyna podwieczorekłatwydekoracyjnena uroczystości rodzinnedo kawkitruskawkowe ciastosezonowy przepistani placekkruchyaromatyczny wypiek

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto kruche z truskawkami i kruszonką kokosową

Dodane przez: Konto nieaktywne

Ciasto kruche z truskawkami i kruszonką kokosową

Smaczne ciasto z owocami. Idealne...

Kruche ciasto z rabarbarem, truskawkami i bezą

Dodane przez: kuchnia ani

Kruche ciasto z rabarbarem, truskawkami i...

Wspaniałe kruchutkie ciasto z kwaśnym...

Dwukolorowe ciasto ucierane z owocami

Dodane przez: Jagodowe_ciastko

Dwukolorowe ciasto ucierane z owocami

Ciasto idealne na lato z wielu...

image-0b1lews

Dodane przez: kamilaryz

Kruche ciasto z truskawkami

Sezon truskawkowy trwa, wykorzystajmy...

Dwukolorowe ciasto z gruszkami

Dodane przez: Krystyna32

Dwukolorowe ciasto z gruszkami

Pyszne ciasto.

Kruche ciasto z truskawkami i budyniową pianką

Dodane przez: agarybak76

Kruche ciasto z truskawkami i budyniową pianką

Tego prostego, pysznego ciasta...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE