Dwukolorowe ciasto z masą budyniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Masło ucieram z cukrami, dodaje stopniowo jajka i make przesiana z proszkiem do pieczenia.Na koniec dodaje mleko.
Powstała mase dziele na 2 czesci .
Do jednej masy dodaję aromat śmietankowy a do drugiej dodaje kakao, łyzke cukru i aromat rumowy
Blaszkę o wymiarach 30x30, natłuszczam, wykładam papierem do pieczenia i na przemian wykładam łyzką -po łyzce ciasto ciemne i jasne, jedno obok drugiego tworzac keksy zw. szachownice.
Pieke w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 15-20 minut.
Upieczone ciasto przekrajam na trzy czesci.
2. Masa budyniowa:
Proszki budyniowe gotuje z mlekiem , studze i ucieram z masłem i cukrem pudrem na puszysta mase.
3. Pierwszą część ciasta smaruje bardzo delikatnie dzemem , nastepnie kremem, przykrywam , rozprowadzam , znowu troche dzemu naspepnie rozprowadzam druga połowe masy budyniowej i układam trzecia czesc ciasta. Schładzam.
Przed podaniem wierzch oprószam cukrem pudrem, smacznego
Komentarze