DWUKOLOROWE CIASTO Z GALARETKĄ

0 (0 ocen)

Dostałam ten przepis od mojej przyjaciółki, zawsze jak się placek pojawi na stole to znika moment.

Składniki:

  • CIASTO JASNE:
    1 jajko
    3 szklanki mąki pszennej
    250 g margaryny
    1 szklanka cukru

    MASA Z KAKAO:
    3 jajka
    1 szklanka gęstej śmietany
    1/2 szklanki cukru
    2 łyżeczki kakao
    1 łyżeczka sody oczyszczonej

    MASA BUDYNIOWA:
    2 szklanki mleka
    250 g margaryny
    1 cukier waniliowy (16g)
    1 szklanka cukru
    2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki mąki pszennej

    PONADTO:
    2 galaretki truskawkowe lub wiśniowe
    papier do pieczenia

Dwukolorowe ciasto z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. CIASTO JASNE: Wszystkie składniki połączyć, zagnieść ciasto owinąć w folię i włożyć na 30 minut do zamrażalnika. Po upływie 30 minut ciasto wyjąć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, .Ciasto przełożyć na prostokątną wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o wym 25x40 cm i piec w temp 170 stopni przez 25 minut.
  • 2. MASA Z KAKAO: Białka ubić na sztywno, dodać żółtka, cukier, kakao, śmietanę, sodę oczyszczoną i dokładnie i delikatnie wymieszać.
  • 3. MASA BUDYNIOWA: w 1/2 szklance mleka rozmieszać mąki, pozostałe mleko zagotować z cukrem i na wrzące mleko wlać rozpuszczona w mleku mąkę, zagotować i ostudzić. Masło utrzeć dodając po łyżce ostudzonego budyniu i ucierać na gładką masę
  • 4. Na ostudzone ciasto wyłożyć wcześniej zrobione masy budyniową i kakaową i równomiernie rozsmarować. Na krem wlać tężejącą galaretkę i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy