Dwukolorowe ciasto z galaretką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO JASNE: Wszystkie składniki połączyć, zagnieść ciasto owinąć w folię i włożyć na 30 minut do zamrażalnika. Po upływie 30 minut ciasto wyjąć i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, .Ciasto przełożyć na prostokątną wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę o wym 25x40 cm i piec w temp 170 stopni przez 25 minut.
2.MASA Z KAKAO: Białka ubić na sztywno, dodać żółtka, cukier, kakao, śmietanę, sodę oczyszczoną i dokładnie i delikatnie wymieszać.
3.MASA BUDYNIOWA: w 1/2 szklance mleka rozmieszać mąki, pozostałe mleko zagotować z cukrem i na wrzące mleko wlać rozpuszczona w mleku mąkę, zagotować i ostudzić. Masło utrzeć dodając po łyżce ostudzonego budyniu i ucierać na gładką masę
4.Na ostudzone ciasto wyłożyć wcześniej zrobione masy budyniową i kakaową i równomiernie rozsmarować. Na krem wlać tężejącą galaretkę i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia
Komentarze