Dwukolorowe ciasto ucierane z owocami

4.5 (163 ocen)

Ciasto idealne na lato z wielu powodów: szybko się je robi, można je upiec z dowolnymi owocami i składniki na nie znajdą się w każdym domu bez wychodzenia do sklepu :)

Składniki:

  • 3,5 szkl mąki pszennej
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    200g masła
    1 i 3/4 szk. cukru zwykłego
    1 cukier waniliowy (16g)
    6 jajek
    1 niepełna szklanka mleka
    2 - 3 łyżki ciemnego kakao
    1,5 - 2 szkl owoców (w przepisie użyto czereśni z kompotu oraz mrożonych jagód)

    Dodatkowo:

    polewa czekoladowa gotowa lub z własnego, sprawdzonego przepisu
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto ucierane Desery Ciasto

Dwukolorowe ciasto ucierane z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękkie masło ucieramy z cukrami do białości, następnie kolejno dodajemy po 1 jajku. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i porcjami dodajemy do masy na przemian z mlekiem. Utarte ciasto dzielimy na większą i mniejszą część. Do mniejszej części dodajemy kakao i krótko miksujemy.
  • Owoce na jasnym cieście 2. Papierem do pieczenia wykładamy blachę o wym. 24x35cm i wylewamy większą, jasną część ciasta. Na niej układamy owoce.
  • Wykładanie ciasta z kakao 3. Na owoce wylewamy pozostałą, mniejszą część ciasta z kakao. Piekarnik rozgrzewamy do 180ºC i w takiej temp. pieczemy ciasto ok. 45 - 50 minut.
  • Zdobienie ciasta polewą czekoladową 4. Gotowe ciasto po ostygnięciu zdobimy polewą czekoladową.

Porady

Zamiast zdobić polewą, wierzch ciasta można posypać cukrem pudrem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować