Dwukolorowe ciastka maślane

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Idealne na walentynki ;)

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 500 g mąki tortowej
    250 g masła
    2 jajka
    1/2 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    1 łyżka kakao
    1 łyżka kwaśnej śmietany
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Dwukolorowe ciastka maślane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło, jajka, cukier i cukier waniliowy ucieramy. Dodajemy mąkę przesianą przez sito oraz proszek do pieczenia. Zagniatamy ciasto i dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao i łyżkę śmietany. Ponownie zagniatamy.
  • 2. Tak przygotowane ciasta zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki.
    Następnie odkrawamy po kawałku ciasta, wałkujemy na placki o grubości 0,5 cm i szklanką wykrawamy kółka.
  • 3. Foremką w kształcie serca (lub innym dowolnym) wykrawamy środek. W to miejsce wklejamy serce drugiego koloru.
  • 4. Piec w temperaturze 180 stopni na złoto.

Komentarze

Podobne przepisy