dwukolorowe ciastka

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Kruche różyczki, tym razem dwukolorowe. Są przepyszne i świetnie prezentują się na stole.

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • 35 dag mąki (pół na pół mąki tortowej i krupczatki),
    250 g masła,
    3 żółtka,
    50 g cukru pudru,
    szczypta soli,
    2 łyżki śmietany,
    ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
    1 łyżka kakao

    Dodatkowo:
    marmolada,
    cukier puder

Dwukolorowe ciastka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • ciastka 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy na 2 części, do 1 dodajemy kakao zagniatamy, wkładamy do lodówki na 30 min. Ciasto cienko rozwałkowujemy, wycinamy kółka o średnicy 5 cm. Z pięciu kółek powstaną 2 różyczki. Układamy 5 kółek naprzemiennie: jasne, ciemne w taki sposób aby zachodziły na siebie, środek smarujemy marmoladą. Całość zwijamy, przecinamy na pół. Układamy na blasze lekko rozchylając płatki. Pieczemy ok. 15 min w 180 stopniach. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy