Kruche różyczki, tym razem dwukolorowe. Są przepyszne i świetnie prezentują się na stole.
40 min
Więcej niż 10 osób
Składniki:
35 dag mąki (pół na pół mąki tortowej i krupczatki),
250 g masła,
3 żółtka,
50 g cukru pudru,
szczypta soli,
2 łyżki śmietany,
½ łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżka kakao
Dwukolorowe ciastka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy na 2 części, do 1 dodajemy kakao zagniatamy, wkładamy do lodówki na 30 min. Ciasto cienko rozwałkowujemy, wycinamy kółka o średnicy 5 cm. Z pięciu kółek powstaną 2 różyczki. Układamy 5 kółek naprzemiennie: jasne, ciemne w taki sposób aby zachodziły na siebie, środek smarujemy marmoladą. Całość zwijamy, przecinamy na pół. Układamy na blasze lekko rozchylając płatki. Pieczemy ok. 15 min w 180 stopniach. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze