Dwukolorowa zupa krem ze szparagów

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Pyszna, niecodziennie podana, zupa krem z zielonych i białych szparagó

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • Na biały krem:

    1 pęczek białych szparagów

    1/2 średniej cebuli

    750 ml wywaru z kurczaka

    100 ml słodkiej śmietany 18 %

    1 trawa cytrynowa

    sok z limonki

    1 łyżka masła klarowanego

    sól

    pieprz



    Na zielony krem:

    1 pęczek zielonych szparagów

    1/2 średniej cebuli

    0,5 litra wywaru z kurczaka

    1 łyżka masła klarowanego

    sól

    pieprz

    łyżka schłodzonego masła



    Dodatkowo:

    1/2 opakowania ciasta francuskiego

    1 jajko

    biały sezam

    ostra papryka w proszku

    zioła prowansalskie

    1 łyżka masła klarowanego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Dwukolorowa zupa krem ze szparagów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy biały krem ze szparagów:

    Szparagi obieramy, usuwamy około 1,0-1,5 cm zdrewniałych końcówek, a resztę szparagów kroimy w 1 cm kawałki.

    Cebulę obieramy, kroimy w kostkę.

    Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Wrzucamy pokrojoną cebulę i szparagi. Smażymy około 5 minut na średnim ogniu. Gdy warzywa ładnie się przyrumienią, wlewamy wywar z kurczaka, wrzucamy przeciętą wzdłuż na pół trawę cytrynową i gotujemy do chwili aż warzywa zmiękną.

    Wyciągamy trawę cytrynową, wlewamy śmietanę i miksujemy dokładnie wszystkie składniki.

    Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  • 2. Przygotowujemy krem z zielonych szparagów:

    Szparagi dokładnie płuczemy. Usuwamy zdrewniałe końcówki. Odcinamy główki na wysokości około 3-4 cm i pozostawiamy je do dekoracji, pozostałe łodyżki kroimy w 1 cm kawałki.

    Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Przesmażamy wraz z kawałkami szparagów na rozgrzanym maśle klarowanym.

    Wlewamy wywar z kurczaka i gotujemy do miękkości warzyw. Miksujemy dokładnie blenderem, dodajemy schłodzone masło. Dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
  • 3. Przygotowujemy serduszka z ciasta francuskiego:

    Ciasto francuskie rozwijamy, smarujemy rozkłóconym jajkiem. Połowę posypujemy białym sezamem, a resztę ziołami prowansalskimi i ostrą papryką. Foremkami do ciastek wycinamy nieduże serduszka.

    Pieczemy około 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
  • 4. Dekoracja:

    Główki szparagów przesmażamy na pozostałej łyżce rozpuszczonego masła klarowanego.

    Na środku talerza kładziemy mały pierścień do przystawek. Wlewamy do środka zielony krem ze szparagów. Wokół pierścienia wlewamy krem z białych szparagów i delikatnie wyciągamy pierścień.

    Przybieramy serduszkami z ciasta francuskiego i główkami zielonych szparagów.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować