REKLAMA

Dwukolorowa chałka

wyświetlono: 65 | dodany do książki kucharskiej: 2 | polecenia: 0

Chałka w dwóch kolorach, z kakao i kruszonką. Słodki wypiek nie tylko na weekendowe śniadanie.

opublikowany: 29.10.2020
Udostępnij Pinterest
  • dla 1 osoby
  • 3 godz.
  • Średni

Składniki:

  • 2 i pół szklanki mąki,
    1/2 szklanki cukru + + łyżeczka + 2 łyżki,
    20 g drożdży,
    200 ml mleka + 2 łyżki,
    60 g masła,
    1 jajko,
    łyżeczka soli,
    łyżka kakao,

    kruszonka:
    50 g masła,
    100 g maki,
    100 g cukru

    dodatkowo:
    jajko,
    łyżka mleka
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzewamy, dodajemy drożdże, łyżeczkę cukru, dwie łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować.
    Masło rozpuszczamy i studzimy.
  • 2. W jednej misce mieszamy 2 szklanki mąki, ok 40 g roztopionego masła, szczyptę soli, jajko oraz 2/3 zaczynu drożdżowego.
    W drugiej pół szklanki mąki, szczyptę soli, kakao, 2 łyżki cukru, pozostałe masło, 2 łyżki mleka oraz część zaczynu drożdżowego.
    Zagniatamy na miękkie, elastyczne ciasto - w razie potrzeby podsypać mąką. Formujemy kulki. Ciasto odkładamy w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką na godzinę.
  • 3. Jasne ciasto dzielimy na 2 części, ciemne pozostawiamy w jednym kawałku.
    Formujemy wałki i zaplatamy warkocz - musi być zwarty.

    Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na 10-15 minut.
  • 4. Kruszonka:
    Do masła dodajemy cukier oraz mąkę - za pomocą opuszków palców łączymy składniki.
  • 5. Wyrośnięte ciasto na chałkę smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem, posypujemy kruszonką.
    Wykładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 35-40 minut.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: akrobatka22 akrobatka22

Chałka

Puszysta, maślana chałka drożdżowa z makiem. Wyśmienita na śniadanie. Polecam!

kategoria: chałka Desery opublikowany: 05.09.2015 | wyświetlono: 813 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE