Dwukolorowa babka z olejem

4.5 (198 ocen)

  • 40 min

Pulchna, bardzo wilgotna, kolorowa babka. Zamiast margaryny dodałam olej i jogurt. Jest mniej kaloryczna. Mój mąż uwielbia ucierane ciasta.

  • 40 min

Składniki:

  • Składniki:
    Blaszka 40x14 cm
    4 jajka
    1 szklanka cukru
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szklanka mąki tortowej + 1 łyżeczka
    3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    Kilka kropli olejku waniliowego
    Tłuszcz do formy + bułka tarta do formy
    2 kopiaste łyżeczki jogurtu naturalnego
    3/4 szklanki oleju
    2 łyżeczki kakao
    Szczypta soli
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Desery

Dwukolorowa babka z olejem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: jajka wybić, posolić, dodać cukier i ubić robotem na puszystą masę. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodać porcjami do masy jajecznej, delikatnie wymieszać. Następnie dodać jogurt i porcjami olej oraz olejek, wymieszać łyżką drewnianą na jednolitą masę. Formę natłuścić, wysypać tartą bułką. Odlać 2/3 ciasta, dodać 1 łyżeczkę mąki, ponownie wymieszać. Pozostałe ciasto wymieszać z kakao. Do formy wlać ciemne ciasto na nie wyłożyć łyżką białe ciasto. Wstawić do podgrzanego piekarnika i piec przez 50 minut w temp. 180 stopni. Po wystudzeniu dowolnie udekorować.( u mnie kolorowa polewa i posypka).

Porady

1. Ciasto przed wstawieniem do piekarnika można przemieszać widelcem, będzie bardziej kolorowe.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować