Idealne ciasto na Święta Bożego Narodzenia - dwa w jednym czyli seromakowiec
Składniki:
Spód :
100 g margaryny do pieczenia
1 żółtko
1/2 szk cukru pudru
1 szk mąki pszennej typ 500
Masa makowa :
1 puszka masy makowej z bakaliami ( 850 g )
50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
50 g kandyzowanej skórki cytrynowej
2 jajka
4 łyżki kaszy manny
Masa serowa :
500 g serka śmietankowego ( gotowego do serników )
1 budyń waniliowy
2 jajka
4 łyżki cukru
1 łyżka cukru waniliowego
4 łyżki gęstej śmietany 18 %
Dwa w jednym czyli seromakowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
SPÓD :
Do miski wsypać mąkę, dodać cukier puder, żółtko i zetrzeć margarynę na tarce o grubych oczkach.
Wszystko połączyć i zagnieść ciasto.
Blaszkę do pieczenia o wymiarach 21 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić dno ciastem.
Nakłuć je widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut.
2.MASA MAKOWA :
Masę wyłożyć do miski, wbić jajka, dodać kaszę mannę oraz obie skórki i wymieszać.
3.MASA SEROWA :
Jajka ubić na puch z cukrem i cukrem waniliowym.
Potem dodać ser, śmietanę i budyń i wymieszać składniki aby nie było grudek.
4.Na podpieczony spód wyłożyć masę makową ale nie równać powierzchni.
Na masę makową wyłożyć masę serową, lekko wyrównać powierzchnię.
Blaszkę wstawić do piekarnika i piec 60 minut w 180 stopniach.
Potem zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec jeszcze 15 minut.
Upieczony seromakowiec zostawić na godzinę w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach a potem wyjąć i całkowicie wystudzić.
Posypać cukrem pudrem i pokroić w kostkę.
Komentarze