Dwa w jednym (truskawka+jabłko)

0 (0 ocen)

  • 60 min

Na dobry początek sezonu truskawkowego.

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1/2 kostki masła
    1 i 1/2 szkl mąki
    1/2 szkl cukru
    2 żółtka
    2 łyżki śmietany
    2 łyżki smalcu
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Budyń:
    1 budyń śmietankowy
    2 łyżki cukru
    1/2 l mleka
    Mus:
    1 l truskawek
    1 galaretka truskawkowa
    Ponadto:
    300 ml śmietany 30%
    1 śmietanfix
    6 ugotowanych jabłek w osłodzonej wodzie

Dwa w jednym (truskawka+jabłko) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Forma wyłożona ciastem i jabłkami 1. Ze składników na ciasto wyrabiamy jednolitą masę. Rozwałkowujemy i wykładamy tortownicę o średnicy 25 cm. Wykładamy jabłka pokrojone w ósemki.
  • Ciasto gotowe do pieczenia 2. Budyń gotujemy jak w przepisie. Dobrze ciepły wylewamy na ciasto z jabłkami i pieczemy w 180 st przez ok 35 min.
  • Ciasto z musem 3. Truskawki miksujemy, dodajemy galaretkę rozpuszczoną w 1/2 szkl gorącej wody. Gdy ciasto przestygnie, a mus zacznie tężeć wylewamy go na ciasto.
  • Gotowe ciasto 4. Na koniec ubijamy śmietanę i nakrywamy mus.

Porady

Jabłka mogą być z kompotu,a truskawki mrożone.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy