Duże bajaderki babkowe

0 (0 ocen)

Zapraszam na pyszne i szybkie bajaderki z ciasta babkowego:)

Składniki:

  • 350 g babki
    300 g dżemu truskawkowego
    100 g suszonej żurawiny
    80 g skórki pomarańczowej
    100 g mieszanki orzechów
    30 ml wiśniówki
    Kolorowe posypki
    3 łyżki słodkiego kakao
    Cukrowe perełki

Duże bajaderki babkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-17ma3oq 1. Ciasto z babki zostawić do przeschnięcia około 1 dzień, następnie pokruszyć w palcach na drobno ( ja użyłam babki wiśniowej). Do miseczki przełożyć dżem, dodać wiśniówkę i dobrze wymieszać. Dodać do babki i znów wymieszać
  • image-1t1dk39 2. . Żurawinę poszatkować drobno i razem ze skórką pomarańczową dodać do miski z babką i dżemem. Orzechy posiekać i wymieszać dokładnie z resztą składników.
  • image-246bj1k 3. Z masy formować duże kulę, mogą być wielkości piłki do tenisa. Do trzech różnych miseczek wsypać po jednym kolorze posypki a do ostatniej miseczki wsypać kakao. Kulę obtoczyć w posypkach. Na kulę obtoczone w kakao dodać perełki do dekoracji. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy