Zapraszam na pyszne i szybkie bajaderki z ciasta babkowego:)
Składniki:
350 g babki
300 g dżemu truskawkowego
100 g suszonej żurawiny
80 g skórki pomarańczowej
100 g mieszanki orzechów
30 ml wiśniówki
Kolorowe posypki
3 łyżki słodkiego kakao
Cukrowe perełki
Duże bajaderki babkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto z babki zostawić do przeschnięcia około 1 dzień, następnie pokruszyć w palcach na drobno ( ja użyłam babki wiśniowej). Do miseczki przełożyć dżem, dodać wiśniówkę i dobrze wymieszać. Dodać do babki i znów wymieszać
2.. Żurawinę poszatkować drobno i razem ze skórką pomarańczową dodać do miski z babką i dżemem. Orzechy posiekać i wymieszać dokładnie z resztą składników.
3.Z masy formować duże kulę, mogą być wielkości piłki do tenisa. Do trzech różnych miseczek wsypać po jednym kolorze posypki a do ostatniej miseczki wsypać kakao. Kulę obtoczyć w posypkach. Na kulę obtoczone w kakao dodać perełki do dekoracji. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego!
Komentarze