Duszony schab na warzywnej pierzynce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Schab myjemy, suszymy ręcznikami papierowymi, kroimy na kotlety i przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju przez około 2 minuty z każdej strony (do zarumienienia).
Na rozgrzanym oleju przesmażamy drobno pokrojony czosnek i cebule posiekane w piórka. Dodajemy pokrojona w kostkę paprykę oraz obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Doprawiamy solą i przesmażamy razem kilka minut.
Całość podlewamy bulionem i przekładamy do warzyw schab. Dusimy pod przykryciem prze 15 minut a następnie zdejmujemy pokrywkę i gotujemy na wolnym ogniu przez kolejne 15 minut. Wg. gustu sos można zagęścić odrobiną mąki. Serwujemy z kluseczkami lub ziemniakami.
Komentarze