REKLAMA

Duszony karczek w kiszonej kapuście gotowany w wolnowarze

wyświetlono: 3104 | dodany do książki kucharskiej: 2 | polecenia: 0

Oto pierwszy z przepisów jaki wykorzystałam w swoim sloow cookingu. Wyszedł pyszny i smaczny obiad.

opublikowany: 15.01.2016
Udostępnij Pinterest
  • 60 min

Składniki:

  • 1,5 kg karczku
    2 łyżeczki majeranku
    5 ząbków czosnku
    1 łyżeczka kminu
    1 łyżeczka czarnuszki
    1/2 łyżeczki ostrej papryki - używam oryginalnej tureckiej
    800 g kiszonej kapusty
    2 cebule
    kilka liści laurowych
    kilka ziaren ziela angielskiego
    kilka ziaren czarnego pieprzu
    1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
    sól
    pieprz
    tłuszcz do smażenia
    3 łyżki śmietany 18%
    1-2 łyżki skrobi kukurydzianej
Ocena:

(średnia 4.5 z 178 głosów)

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na 1,5 cm plastry, nacieramy czosnkiem, majerankiem, kminem, czosnkiem niedźwiedzim, czarnuszką oraz ostrą papryką. Mięso wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
  • 2. Kapustę jeżeli jest bardzo kwaśna delikatnie płuczemy i kroimy, wkładamy do naczynia dodajemy listek laurowy, ziele angielskie i czarny pieprz.
    Mięso obsmażamy z każdej strony na patelni i układamy na kapuście, doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy pokrojoną w piórka cebulą. Całość podlewamy połową szklanki wody.
  • 3. Włączamy urządzenie nastawiamy czas
    LOW 6 godzin
    HIGH 3,5 godziny
  • 4. Godzinę przed zakończeniem zalewamy śmietaną wymieszaną z mąką w połowie szklanki wody, delikatnie mieszamy całość, w razie potrzeby doprawiamy.
    Jeżeli nie macie wolnowaru, wszystkie czynności są takie same jednak mięso wraz z kapustą wkładamy do garnka lub naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku około 1,5 godziny w 180 C.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: ankad21 ankad21

Karkówka w kiszonej kapuście

Jeszcze nigdy tak dobrej karkówki nie jadłam. Niebo w gębie.

kategoria: Dania główne opublikowany: 09.03.2017 | wyświetlono: 115044 Książki kucharskie: 15 | Polecenia: 0
Dodane przez: agi0911

Królik duszony w piwie i kiszonej kapuście

wypróbowałam ten przepis według Karola Okrasy, smakuje wybornie.

kategoria: Dania główne opublikowany: 10.02.2016 | wyświetlono: 2687 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0
Dodane przez: agus11013 agus11013

SZYNKA W KAPUŚCIE KISZONEJ

Super danie na obiad, sycące, soczyste, wyśmienite---na każdą okazję.

kategoria: kapusta kiszona Dania główne opublikowany: 21.02.2016 | wyświetlono: 8884 Książki kucharskie: 0 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE