Duszony karczek w kiszonej kapuście

0 (0 ocen)

  • 4 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Oto pierwszy z przepisów jaki wykorzystałam w swoim sloow cookingu, akurat miałam wolny dzień więc nastawiłam obiad i pojechałam pozałatwiać zaległe sprawy. Po powrocie wystarczyło tylko zagęścić powstały sos i upiec ziemniaki w piekarniku i miałam pyszny obiad bez stania w kuchni :). Powoli dział wolnowaru będzie się rozrastał, a i już tworzy się nowy na pyszną konfiturę cytrynowo-pomarańczową do herbaty ;). W przepisie użyłam podwójnej ilości porcji by obiad starczył na dwa dni tak więc możecie zredukować ilość składników.

  • 4 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1,5 kg karczku
    2 łyżeczki majeranku
    5 ząbków czosnku
    1 łyżeczka kminu
    1 łyżeczka czarnuszki
    1/2 łyżeczki ostrej papryki - używam oryginalnej tureckiej
    800 g kiszonej kapusty
    2 cebule
    kilka liści laurowych
    kilka ziaren ziela angielskiego
    kilka ziaren czarnego pieprzu
    1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
    sól
    pieprz
    tłuszcz do smażenia
    3 łyżki śmietany 18%
    1-2 łyżki skrobi kukurydzianej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kapusta kiszona Dania główne

Duszony karczek w kiszonej kapuście - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy na 1,5 cm plastry, nacieramy czosnkiem, majerankiem, kminem, czosnkiem niedźwiedzim, czarnuszką oraz ostrą papryką. Mięso wkładamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
    Kapustę jeżeli jest bardzo kwaśna delikatnie płuczemy i kroimy, wkładamy do naczynia dodajemy listek laurowy, ziele angielskie i czarny pieprz.
    Mięso obsmażamy z każdej strony na patelni i układamy na kapuście, doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy pokrojoną w piórka cebulą. Całość podlewamy połową szklanki wody.
    Włączamy urządzenie nastawiamy czas
    LOW 6 godzin
    HIGH 3,5 godziny
    Godzinę przed zakończeniem zalewamy śmietaną wymieszaną z mąką w połowie szklanki wody, delikatnie mieszamy całość, w razie potrzeby doprawiamy.
    Jeżeli nie macie wolnowaru, wszystkie czynności są takie same jednak mięso wraz z kapustą wkładamy do garnka lub naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku około 1,5 godziny w 180 C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta kiszona Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować