Duszony dorsz z warzywami

0 (0 ocen)

  • 30 min

...

  • 30 min

Składniki:


  • 70 dag filetów z dorsza
    3 pomidory
    Cebula
    2 łyżki masła
    4 małe papryczki (zielone i czerwone)
    Cytryna
    1/2 pęczka koperku
    1/2 szklanki bulionu lub białego wytrawnego wina

Duszony dorsz z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oczyszczamy papryki i kroimy w cienkie paski. Cebulę kroimy w półplastry. Pomidory parzymy , zdejmujemy skórkę i kroimy w ósemki , z cytryny wyciskamy sok. Koperek drobno kroimy. Filety podzielone na porcje przyprawiamy solą i pieprzem. Rozgrzewamy w rondelku masło ,wkładamy pomidory i cebulę ,smażymy 3 min ,potem dodajemy paprykę i smażymy razem 5 min ,następnie wlewamy bulion (bądź wino) oraz sok z cytryny. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mieszamy i zagotowujemy ,po czym układamy na warzywa filety i gotujemy pod przykryciem ok. 15 min (aż będą miękkie) ,posypujemy koperkiem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy