Duszonki prażone, czyli kociołek rozmaitości

4.5 (183 ocen)

Sycące danie jednogarnkowe, w zasadzie można je przygotować o każdej porze roku, z tego, co akurat ma się pod ręką :)

Składniki:

  • Składniki (na 8 litrowy kociołek)
    2,5 - 3 kg ziemniaków
    1 kg marchewki
    0,5 kg cebuli
    3-4 czerwone papryki
    1 główka kapusty
    Ok. 1kg wędzonego boczku
    Sól, pieprz,
    Tymianek
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Duszonki prażone, czyli kociołek rozmaitości - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Odkładamy kilka dużych liści kapusty – na wyłożenie garnka i przykrycie duszonki od góry.
    Ziemniaki i marchewkę kroimy. Cebule siekamy w grube pióra, paprykę i boczek w grubą kostkę. Kapustę (całą lub połowę - w zależności od upodobań) szatkujemy.
    Dno i boki kociołka wykładamy liśćmi kapusty. A następnie równomiernie rozkładamy warstwami warzywa i boczek. Warstwy zaczynamy od ziemniaków, później kolejność jest dowolna. Pamiętamy by warstwy doprawiać niewielką ilością soli, pieprzu i tymianku. Ostatnią warstwą powinny być znów ziemniaki. Wierzch przykrywamy liśćmi kapusty.
  • 2. Gotowy kociołek stawiamy na palenisku i czekamy około 90 min. Można w trakcie pieczenia po ok. godzinie zdjąć kociołek i sprawdzić, czy danie jest już gotowe. Ważne jest, aby ogień nie był duży, żeby prażonki się nie przypaliły.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Duszenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować