Duszonki, prożone czyli kociołek rozmaitości

4 (5 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Danie sycące jednogarnkowe, w zasadzie można je przygotować z tego, co akurat ma się pod ręką. Nasze duszonki były dodatkiem do obiadu.

  • 1 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki (na 8 litrowy kociołek)
    2,5 - 3 kg ziemniaków
    1 kg marchewki
    0,5 kg cebuli
    3-4 ostre papryki
    1 główka kapusty
    Ok. 1kg wędzonego boczku
    Sól, pieprz,
    Tymianek
    liście laurowe
    ziele angielskie
Wystaw ocenę:

4 (5 ocen)

Duszonki, prożone czyli kociołek rozmaitości - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Odkładamy kilka dużych liści kapusty – na wyłożenie garnka i przykrycie duszonki od góry.
    Ziemniaki i marchewkę kroimy w talarki grubości około 0,5 cm. Cebule siekamy w grube pióra, a boczek w grubą kostkę. Kapustę (całą lub połowę - w zależności od upodobań) szatkujemy.
    Dno i boki kociołka wykładamy liśćmi kapusty. A następnie równomiernie rozkładamy warstwami warzywa i boczek. Warstwy zaczynamy od ziemniaków, później kolejność jest dowolna. Pamiętamy by warstwy doprawiać niewielką ilością soli, pieprzu i tymianku. Dodać też kilką liści laurowych i ziarenek ziela angielskiego. Ostatnią warstwą powinny być znów ziemniaki. Wierzch przykrywamy liśćmi kapusty.

    Gotowy kociołek stawiamy na palenisku i czekamy około 90 min. Można w trakcie pieczenia po ok. godzinie zdjąć kociołek i sprawdzić, czy danie jest już gotowe. Ważne jest, aby ogień nie był duży, żeby prażonki się nie przypaliły.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować