Duszonki, czy też prażonki, to danie wyśmienite! Jest to proste do przygotowania, ale jakże pyszne danie. Do żeliwnego kociołka wkładamy łatwo dostępne, sezonowe warzywa i trochę mięsa i gotowe.
1 min
Łatwy
Składniki:
Składniki (na 8 litrowy kociołek)
2 kg żeberek
0,5 kg surowego boczku
1 główka kapusty
2 – 2,5 kg ziemniaków
1 kg marchewki
0,5 kg cebuli
Sól, pieprz
Ziele angielskie
Liść laurowy
Majeranek
Duszonki prażone czyli kociołek rozmaitości z żeberkami i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dużymi liśćmi kapusty wykładamy dno i boki garnka oraz odkładamy kilka na przykrycie duszonki od góry. Resztę kapusty szatkujemy. Ziemniaki i marchewkę kroimy w talarki grubości około 05, cm. Cebule siekamy w grube pióra, boczek w plastry. Żeberka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
Na liściach kapusty układamy plastry boczku, następnie kładziemy ziemniaki, pozostałe warzywa i żeberka, i tak układamy warstwy aż do wyczerpania składników. Na wierzch kładziemy jeszcze plasterki boczku i całość przykrywamy liśćmi kapusty. Pamiętamy by warstwy doprawiać niewielką ilością soli, pieprzu, liściem laurowym, zielem angielskim i majerankiem. Na koniec do garnka dolewamy wody do pełna.
Pokrywę kociołka przykręcamy i gotowy kociołek stawiamy na palenisku. Czekamy około 90 min. Można w trakcie pieczenia, po ok. godzinie, zdjąć kociołek w ogniska i sprawdzić, czy danie jest już gotowe. Ważne jest, aby ogień nie był duży, żeby prażonki się nie przypaliły.
Komentarze