Duszonki prażone czyli kociołek rozmaitości z żeberkami i boczkiem

4.47 (193 ocen)

  • 1 min
  • Łatwy

Duszonki, czy też prażonki, to danie wyśmienite! Jest to proste do przygotowania, ale jakże pyszne danie. Do żeliwnego kociołka wkładamy łatwo dostępne, sezonowe warzywa i trochę mięsa i gotowe.

  • 1 min
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki (na 8 litrowy kociołek)
    2 kg żeberek
    0,5 kg surowego boczku
    1 główka kapusty
    2 – 2,5 kg ziemniaków
    1 kg marchewki
    0,5 kg cebuli
    Sól, pieprz
    Ziele angielskie
    Liść laurowy
    Majeranek
Wystaw ocenę:

4.47 (193 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Przekąski

Duszonki prażone czyli kociołek rozmaitości z żeberkami i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dużymi liśćmi kapusty wykładamy dno i boki garnka oraz odkładamy kilka na przykrycie duszonki od góry. Resztę kapusty szatkujemy. Ziemniaki i marchewkę kroimy w talarki grubości około 05, cm. Cebule siekamy w grube pióra, boczek w plastry. Żeberka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
    Na liściach kapusty układamy plastry boczku, następnie kładziemy ziemniaki, pozostałe warzywa i żeberka, i tak układamy warstwy aż do wyczerpania składników. Na wierzch kładziemy jeszcze plasterki boczku i całość przykrywamy liśćmi kapusty. Pamiętamy by warstwy doprawiać niewielką ilością soli, pieprzu, liściem laurowym, zielem angielskim i majerankiem. Na koniec do garnka dolewamy wody do pełna.
    Pokrywę kociołka przykręcamy i gotowy kociołek stawiamy na palenisku. Czekamy około 90 min. Można w trakcie pieczenia, po ok. godzinie, zdjąć kociołek w ogniska i sprawdzić, czy danie jest już gotowe. Ważne jest, aby ogień nie był duży, żeby prażonki się nie przypaliły.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Kapusta Żeberka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować