Duszonka rycerska

0 (0 ocen)

Polecam na pyszny i szybki w przygotowaniu obiad :-))

Składniki:

  • 8 - 9 ziemniaków
    ok. 80 dag mięsa (u mnie łopatka wieprzowa)
    2 - 3 cebule
    sól
    oregano
    oliwa lub olej

Duszonka rycerska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • * 1. Ziemniaki obrać i pokroić na ćwiartki. Cebulę pokroić w piórka. Mięso umyć, pokroić w dość dużą kostkę. Dno naczynia żaroodpornego skropić olejem, poukładać warstwę ziemniaków, posolić, następnie nałożyć mięso i pokrojoną cebulę, posolić i posypać oregano.
  • * 2. Na górę położyć warstwę ziemniaków, polać olejem, posolić i posypać oregano. Oleju nie powinno być dużo - lekko skropić. Przykryć pokrywką, wstawić do piekarnika i piec ok. 1 1/2 godziny.

Porady

Podawać z sałatką lub dowolną surówką.

Komentarze

Podobne przepisy