Duszone żeberka z prażonymi jabłkami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Dodatek jabłek uprażonych z żurawiną i miętą sprawia, że tradycyjne żeberka nabierają nowego smaku. Pomysł na jabłka zaczerpnięty od Justyny - juchab.

Składniki:

  • 1 kg żeberek
    1 łyżka przyprawy do żeberek z miodem
    2 łyżki mąki
    1 łyżka smalcu
    2 marchewki
    biała część pora
    1 pietruszka
    kawałek selera
    1/2 ostrej papryki
    2 łyżki śmietany
    pieprz, sól
    majeranek
    ziele angielskie
    liść laurowy

    4 średnie, twarde jabłka
    garść suszonej żurawiny
    1 łyżeczka majeranku
    1 łyżeczka posiekanej mięty
    1 łyżka masła
    1 łyżka miodu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Duszone żeberka z prażonymi jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Żeberka 1. Żeberka pokroić na porcje, posypać przyprawą i odstawić na kilka godzin. Następnie posypać połową mąki i obsmażyć na rumiano na smalcu. Przełożyć do garnka a na patelnię wsypać resztę mąki i zrobić złotą zasmażkę. Dodać ok. 1/2 litra wody, mieszając zagotować i dodać do żeberek.
  • Żeberka 2. Warzywa po oczyszczeniu pokroić i dodać do żeberek. Posypać przyprawami, przykryć i dusić na wolnym ogniu do miękkości mięsa. Na koniec dodać śmietanę i zagotować.
  • Jabłka 3. Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne i pokroić na ósemki. Na patelni rozgrzać masło z miodem, dodać żurawinę i chwilkę smażyć. Następnie dodać jabłka, posypać majerankiem, przykryć i dusić kilka minut na wolnym ogniu. Pod koniec posypać miętą i wymieszać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować