Duszone żeberka w sosie śmietanowo-pomidorowo-paprykowym

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Żeberka w towarzystwie pomidorów i papryki oraz aksamitnym sosie, są bardzo aromatyczne i soczyste.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - żeberka wieprzowe paski 1,5kg
    - 2 duże cebule
    - 4 pomidory
    - 2 łyżki pikantnego ketchupu
    - czerwona papryka
    - 150 ml śmietany 30%
    - 1 marchewka
    - 2 liście laurowe
    - przyprawy do żeberek:
    (pieprz, sól, przyprawa do żeberek z miodem, czosnek granulowany,)
    - natka pietruszki suszona lub świeża

Duszone żeberka w sosie śmietanowo-pomidorowo-paprykowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka podzielić na porcje i następnie przyprawić. Wstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.
  • 2. Żeberka obsmażyć na złoty kolor i przełożyć na talerz. Na tej samej patelni przesmażyć cebulę pokrojoną w półplasterki, marchewkę i pokrojoną w duże kawałki paprykę. Dodać liść laurowy, żeberka, doprawić i razem dusić do miękkości mięsa.
  • 3. Można dolać trochę bulionu.
  • 4. Jak mięso zacznie robić się miękkie dodać obrane ze skórki, pokrojone pomidory. Dalej dusić.
  • 5. Przed końcem dodać ketchup, śmietankę i natkę pietruszki, gotować jeszcze kilka minut.
  • 6. Podawać z ulubionymi dodatkami. Tutaj ryż i surówka z białej kapusty.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy