Duszone żeberka w sosie śmietanowo-pomidorowo-paprykowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Żeberka podzielić na porcje i następnie przyprawić. Wstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.
2.Żeberka obsmażyć na złoty kolor i przełożyć na talerz. Na tej samej patelni przesmażyć cebulę pokrojoną w półplasterki, marchewkę i pokrojoną w duże kawałki paprykę. Dodać liść laurowy, żeberka, doprawić i razem dusić do miękkości mięsa.
3.Można dolać trochę bulionu.
4.Jak mięso zacznie robić się miękkie dodać obrane ze skórki, pokrojone pomidory. Dalej dusić.
5.Przed końcem dodać ketchup, śmietankę i natkę pietruszki, gotować jeszcze kilka minut.
6.Podawać z ulubionymi dodatkami. Tutaj ryż i surówka z białej kapusty.
Komentarze