Duszone warzywa z ryżem

4.5 (200 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Lubię to danie, bo można je szybko przygotować,a jednocześnie jest zdrowe i pyszne. Akurat nazimę, gdy surowe warzywa są mało zachęcające.

Składniki:

  • Na 2 porcje:
    ● mała cukinia
    ● 2 zielone papryki
    ● 2 nieduże cebule
    ● krążek sera camembert
    ● 2 garści łuskanych pestek słonecznika
    ● olej
    ● oliwa z oliwek
    ● ząbek czosnku
    ● sos sojowy
    ● 15 dag ryżu
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Duszone warzywa z ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Warzywa myjemy i osuszamy.
    Cukinię ze skórką kroimy
    w kostkę. Cebule kroimy w piórka.
    Papryki myjemy, oczyszczamy
    z gniazd nasiennych, miąższ kroimy w paski. Czosnek
    rozgniatamy w prasce. Ryż
    gotujemy według przepisu na
    opakowaniu. Ser schładzamy
    i kroimy w dużą kostkę.
  • 2. Warzywa (oprócz czosnku)
    smażymy 10 minut na oleju
    z dodatkiem oliwy. Następnie
    przykrywamy i du simy do miękkości.
    Dodajemy czosnek. Mieszamy
    i doprawiamy do smaku
    sosem sojowym.
  • 3. Na drugiej małej patelni prażymy
    na sucho pestki słonecznika,
    aż się zezłocą. Wsypujemy
    do warzyw.
  • 4. Na talerze wykładamy ciepły
    ryż, obok duszone gorące warzywa.
    Posypujemy kostkami
    sera camembert.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2010

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować