Bardzo łatwe w przygotowaniu, rozpływające się w ustach duszone udka z marchewką i fetą.
Składniki:
15-16 niedużych udek z kurczaka
27 dag sera feta
45 dag mini marchewek
1 słoik pomidorów lekko podsmażanych
olej rzepakowy
sól morska w młynku
pieprz
słodka papryka
Duszone udka z marchewką i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Udka oczyszczamy, dokładnie płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
Skrapiamy olejem rzepakowym, nacieramy niewielką ilością soli, słodką papryką i pieprzem. Podsmażamy partiami z obu stron na rumiano na rozgrzanej patelni.
2.Usmażone udka przekładamy do garnka z grubym dnem (najlepiej żeliwnego). Na każdą warstwę udek wykładamy porcję mini marchewek.
Wlewamy około 3/4 szklanki wody i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem około 30 minut.
3.Dodajemy pomidory lekko podsmażone i dusimy jeszcze 20 minut.
4.Udka z marchewką przekładamy na półmisek lub do żaroodpornego naczynia. Posypujemy odrobiną grubo mielonej soli i pokrojonym w kostkę serem feta.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Porady
Jeśli z udek wytopi się zbyt dużo tłuszczu, ściągamy go delikatnie łyżką i wylewamy.
Komentarze