Duszone udka z marchewką i fetą

0 (0 ocen)

Bardzo łatwe w przygotowaniu, rozpływające się w ustach duszone udka z marchewką i fetą.

Składniki:

  • 15-16 niedużych udek z kurczaka
    27 dag sera feta
    45 dag mini marchewek
    1 słoik pomidorów lekko podsmażanych
    olej rzepakowy
    sól morska w młynku
    pieprz
    słodka papryka

Duszone udka z marchewką i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka oczyszczamy, dokładnie płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem.

    Skrapiamy olejem rzepakowym, nacieramy niewielką ilością soli, słodką papryką i pieprzem. Podsmażamy partiami z obu stron na rumiano na rozgrzanej patelni.

  • 2. Usmażone udka przekładamy do garnka z grubym dnem (najlepiej żeliwnego). Na każdą warstwę udek wykładamy porcję mini marchewek.

    Wlewamy około 3/4 szklanki wody i dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem około 30 minut.

  • 3. Dodajemy pomidory lekko podsmażone i dusimy jeszcze 20 minut.

  • Udka z marchewką 4. Udka z marchewką przekładamy na półmisek lub do żaroodpornego naczynia. Posypujemy odrobiną grubo mielonej soli i pokrojonym w kostkę serem feta.

    Podajemy z ulubionymi dodatkami.

Porady

Jeśli z udek wytopi się zbyt dużo tłuszczu, ściągamy go delikatnie łyżką i wylewamy.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy