Duszone schabowe z suszonym grzybkiem

0 (0 ocen)

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

:-) Gorąco polecam (-:

  • 1 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • ok. 1 - 1 1/2 kg schabu
    2 cebule
    1 marchewka
    kawałek pora
    kilka suszonych grzybów
    2 łyżeczki majeranku
    kostka mięsna
    2 ziela angielskie
    2 listki laurowe
    1/2 łyżeczki słodkiej papryki
    sól
    pieprz
    ok. 1 l wody

    mąka do obtoczenia kotletów
    olej do smażenia

Duszone schabowe z suszonym grzybkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Schab pokroić w plastry, rozbić i przyprawić solą i pieprzem. Odstawić na jakiś czas do lodówki. Obtoczyć w mące i podsmażyć na oleju z obu stron.
  • 2. Cebulę, namoczone wcześniej grzyby pokroić w kostkę. Pora i marchewkę pokroić w półplasterki. Na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażyć cebulę, dodać pora i marchewkę i smażyć razem ok. 5 min.
  • 3. Podsmażone warzywa i kotlety przełożyć do garnka, zalać wodą (tak by były przykryte), dodać pozostałe składniki i dusić pod przykryciem do miękkości. Na koniec w razie konieczności sos można dodatkowo zagęścić.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy