Duszone opieńki z cebulą

4.45 (194 ocen)

  • 60 min

Takie grzyby duszone są idealne jako dodatek do pieczonych mięs, kotletów, jajecznicy.

  • 60 min

Składniki:

  • 0,5 - 1kg opieniek
    2 cebule
    listek laurowy
    ziele angielskie
    świeży mielony pieprz
    olej do smażenia
    sól / przyprawa uniwersalna (ewentualnie kostka grzybowa)
Wystaw ocenę:

4.45 (194 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Duszone opieńki z cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Duszone opieńki 1. Grzyby przebrać, oczyścić i opłukać. Podzielić na mniejsze części, jeżeli mamy duże grzyby.
    Opłukane grzyby, wrzucić na gotująca się wodę i gotować od 30 min do 60 min. Grzyby podczas gotowania zmienią kolor (taka ich natura)
  • Duszone opieńki 2. Ugotowane opieńki wylać na sito i odcedzić. Cebulkę obrać, pokroić w pióra, dodać przyprawy i dusić do miękkości. Na koniec dodać opieńki i dusić jeszcze ok 15 min. Grzyby duszone doprawić solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować