Duszone opieńki z cebulą

  • wyświetlono: 24994 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Idealne jako dodatek do pieczonych mięs, kotletów, jajecznicy.

Katarzyna Janeczko
  • 60min

Składniki

0,5 - 1kg opieniek
2 cebule
listek laurowy
ziele angielskie
świeży mielony pieprz
olej do smażenia
sól / przyprawa uniwersalna (ewentualnie kostka grzybowa)

Sposób przygotowania przepisu:

Duszone opieńki z cebulą

  • Duszone opieńki1. Grzyby przebrać, oczyścić i opłukać. Podzielić na mniejsze części, jeżeli mamy duże grzyby.
    Opłukane grzyby, wrzucić na gotująca się wodę i gotować od 30 min do 60 min. Grzyby podczas gotowania zmienią kolor (taka ich natura)
  • Duszone opieńki2. Ugotowane opieńki wylać na sito i odcedzić. Cebulkę obrać, pokroić w pióra, dodać przyprawy i dusić do miękkości. Na koniec dodać opieńki i dusić jeszcze ok 15 min. Doprawić solą i pieprzem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

sezonowe_przysmakiszkola_babcigrzybyopieńki tania_kuchnia
 

Komentarze

Podobne przepisy

krokiety z grzybami i boczkiem

Dodane przez: agarybak76

Krokiety z kurkami i boczkiem

Bardzo smaczne i sycące krokiety,...

Gołąbki z kapustką i kaszą

Dodane przez: justi2401

Gołąbki bez zawijania z młodą kapustką i...

Gołąbki bez zawijania z dodatkiem...

Cukinia faszerowana mięsem w stylu azjatyckim

Dodane przez: igraszki losu

Cukinia faszerowana mięsem w stylu azjatyckim

Proste, efektowne i pyszne danie,...

Żeberka duszone w miodzie, piwie i młodej kapuście

Dodane przez: justi2401

Żeberka duszone w sosie własnym, piwie i...

Najsmaczniejsze żeberka wieprzowe...

Kotlety grzybowe

Dodane przez: czarrna

Kotlety grzybowe

Można wykorzystać grzyby świeże...

Polędwiczka z młodymi warzywami

Dodane przez: justi2401

Polędwiczka wieprzowa z potrawce z młodymi...

Delikatne mięso polędwiczki wieprzowej...