Duszone ogórki gruntowe

4.5 (183 ocen)

  • 45 min

Słodko - kwaśne ogórki, idealne do obiadu lub na ciepłą kolację.

  • 45 min

Składniki:

  • 950 g ogórków gruntowych
    4 ząbki czosnku
    100 g serka topionego z pieczarkami
    1 łyżka sezamu
    1 łyżka octu
    2 łyżki oleju
    1/5 szklanki wody
    1 łyżka cukru
    1 łyżka przyprawy do ryb
    1 - 2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej do potraw
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Duszone ogórki gruntowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Duszone ogórki gruntowe 1. Do garnka wlać olej i ocet, wsypać cukier, przyprawę do ryb i sezam, dodać posiekany czosnek - smażyć 2 - 3 min.
  • Duszone ogórki gruntowe 2. Następnie dodać ogórki pokrojone w plasterki - całość zalać wodą. Dusić pod przykryciem 30 min, od czasu do czasu mieszając. Do podduszonych ogórków włożyć serek i podgrzewać mieszając do momentu rozpuszczenia się serka. Całość doprawić przyprawą uniwersalną do potraw.
  • Duszone ogórki gruntowe 3. Podawać na ciepło jako dodatek do drugiego dania lub z chlebem jako ciepłą kolację.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Serek Sezam Ogórek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować