Polędwiczki z sarny duszone z suszonymi grzybami w sosie ze słodkiej śmietanki podane z pomidorowym risotto.
Składniki:
600 g polędwiczek z sarny
4 szalotki
garść suszonych prawdziwków i podgrzybków, namoczonych we wrzątku i odstawionych noc
200 ml słodkiej śmietanki
łyżka sklarowanego masła
ząbek czosnku
Duszone mięso w sosie grzybowym z pomidorowym risotto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oczyszczone polędwiczki kroimy w plastry. Obsypujemy przyprawami.
2.W garnku o grubym dnie na oliwie szklimy pokrojone szalotki i posiekany czosnek. Dodajemy mięso. Obsmażamy na dużym ogniu ze wszystkich stron. Zmniejszamy ogień dodajemy pokrojone grzyby, zalewamy śmietaną dusimy na małym ogniu około 30 minut. Doprawiamy do smaku. Wierzch posypujemy grubo pokrojonymi liśćmi czosnku niedźwiedziego.
3.Risottto:
Na oliwie podsmażamy pokrojone anchois i szalotkę. Dodajemy czosnek i chili. Podsmażamy jeszcze przez chwilę.
4.Wsypujemy ryż i mieszamy do momentu, aż ryż zrobi się szklisty, około 2 minuty.
5.Wlewamy szklankę gorącego bulionu i gotujemy z ryżem ciągle mieszając. Kolejną porcję dodajemy, gdy ryż wchłonie poprzednią.
6.Na koniec dodajemy pomidory i jeszcze chwilę dusimy. Doprawiamy solą, cukrem i pieprzem. Wyłączamy ogień i odstawiamy ryż pod przykryciem na 5 minut.
7.Danie podajemy na głębokim talerzu. Z jednej strony układamy mięso wraz sosem i grzybami z drugiej wykładamy risotto posypane płatkami parmezanu i świeżą bazylią.
Porady
Takie pomidorowe risotto można podawać z innymi rodzajami mięsa np. z drobiem lub jako samodzielne danie.
Komentarze