Duszone diabelskie żeberka z kuleczkami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Wyrazisty smak, ciekawa kompozycja i łatwość przygotowania. Słowem, danie dla tych, którzy lubią dobrze zjeść, a nie chcą stać przy kuchni.

Składniki:

  • ● 1 kg żeberek
    ● sól
    ● 1/2 kg cebuli
    ● słoik ogórków korniszonów
    ● keczup (ognisty)
    Na ziemniaczane kuleczki:
    ● 1/2 kg ziemniaków
    ● 1 jajko
    ● 2-3 łyżki mąki
    ● mleko (tyle, ile zabierze)
    ● olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Duszone diabelskie żeberka z kuleczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka solimy i układamy
    w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym
    olejem. Na mięso
    wykładamy pokrojoną
    w krążki cebulę (ilość zależy od
    upodobań).
  • 2. Na cebule ścieramy na tarce
    o grubych oczkach ogórki, całość
    polewamy zalewą z ogórków
    (ale niezbyt dużo). Polewamy
    obficie keczupem, tak
    by cała powierzchnia była
    przykryta, przykrywamy naczynie
    i na 1-1,5 godz. wkładamy
    do piekarnika rozgrzanego do
    temperatury 180 °C.
  • Duszone diabelskie żeberka z kuleczkami 3. Ugotowane osolone ziemniaki
    ugniatamy na jednolitą
    masę, wbijamy jajko, dodajemy
    mąkę, wlewamy mleko
    i wyrabiamy gładkie ciasto
    (musi się dobrze lepić). Formujemy
    kuleczki wielkości orzecha
    i smażymy na jasno złoto
    na gorącym oleju. Podajemy
    do upieczonych żeberek z dowolną
    surówką.

Porady

● Żeberka można dzień wcześniej zamarynować w oleju z przyprawą do żeberek. ● Marynatę można też zrobić z oleju, soli, pieprzu, słodkiej papryki, rozmarynu, tymianku, czosnku i majeranku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Żeberka

Notka redakcyjna

PP_06-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować