Miałam plastry chudej wołowiny i zastanawiałam się, jak je wykorzystać na obiad. Przeglądnęłam szafki kuchenne i okazało się, że mam dużo czosnku niedźwiedziego - i tak powstał ten przepis. Polecam dla tych, którzy lubią czosnek niedźwiedzi.
Duszona wołowina czosnkowo-niedźwiedziowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Na rozgrzanym oleju (na patelni) przesmażamy lekko posiekaną cebulę, następnie do cebuli wkładamy plastry wołowiny i smażymy z dwóch stron na rumiano. Całą zawartośc patelni przekładamy do garnka, wlewamy wodę (do przykrycia mięsa - ok. 1,5 do 2 szklanek) i wsypujemy suszony czosnek niedźwiedzi. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu około 60 minut. Na końcu - gdy mięsko będzie miękkie - solimy i pieprzymy do smaku, a powstały sosik miksujemy na jednolitą masę i ewentualnie zagęszczamy leciutko mąką.
Komentarze