Duszona wołowina

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób

Proste, smaczne i szybkie w przygotowaniu danie. Polecam!

  • Dla 4 osób

Składniki:

  • -1/2 wołowiny
    -3 szklanki bulionu
    -1 cukinia
    -3 ząbki czosnku
    -1 pęczek dymki
    -1 łyżka masła
    -3 łyżki oleju
    -2 papryki
    -150 ml porto
    -1/2 pęczka tymianku, mięty i oregano
    -cytryna
    -marchew
    -seler naciowy
    -pieprz
    -sól

Duszona wołowina - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wołowinę kroimy w plastry, lekko rozbijamy trzonkiem noża. Nacieramy czosnkiem i pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i odkładamy na kilka godzin do lodówki. Dymkę ze szczypiorkiem kroimy w talarki, papryki w paski, marchew w talarki, a cukinie i seler naciowy w plastry. W rondlu rozgrzewamy masło i olej, wrzucamy wołowinę i przyrumieniamy. Dodajemy warzywa, smażymy kilka minut. Wlewamy bulion i porto, zioła i dusimy około 50 minut.

Komentarze

Podobne przepisy