Tak przyrządzona wątróbka z sarny to idealna propozycja na gorące śniadanie. Takie śniadanie to doskonały początek zimowego dnia. Wątróbka dodaje energii, imbir rozgrzewa a morela nadaje słodkiego smaku.
15 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
około 500 g oczyszczonej z błon wątroby z sarny
3-4 cebule
50 g imbiru kandyzowanego Bio
50 g suszonych moreli Bio
200 g masła
sól i pieprz do smaku
Duszona wątróbka z sarny z suszonymi morelami i kandyzowanym imbirem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pokrojoną cebulę w półplasterki podsmażam na patelni na 100 g masła.
Podsmażoną cebulę przesuwam na jedną stronę patelni. Na pustą stronę patelni układam plastry wątroby i obsmażam z obu stron. Wątrobę mieszam z cebulą dodaję morele, imbir i resztę masła. Duszę pod przykryciem 5 minut.
Tak przygotowaną wątrobę podaję ze świeżym pieczywem. Tuż przed podaniem posypuję świeżo zmielonym pieprzem i solą.
Komentarze