Duszona wątroba z kolorową papryką

0 (0 ocen)

  • 15 min

Duszona wątróbka z dzika duszona z młodą cebulą i kolorową słodką papryką, nie tylko pięknie wygląda, ale też pysznie smakuje.

  • 15 min

Składniki:

  • 600 g wątroby z dzika, ewentualnie wieprzowej
    mleko do namoczenia

    2 łyżki masła
    łyżka oleju
    opcjonalnie łyżka Metaxy
    młoda cebula czerwona
    moda cebula cukrówka
    po kawałku papryki czerwonej, żółtej, białej i zielonej
    sól i pieprz
    zielenina do posypania

Duszona wątroba z kolorową papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wątróbkę moczymy przez noc mleku.
    Następnego dnia ją osuszamy na papierowym ręczniku. Kroimy na plastry i obsmażamy z obu stron na rozgrzanym maśle z olejem. Do obsmażonej wątróbki dodajemy pokrojoną w cienkie talarki cebule i paprykę pokrojoną w drobne kawałki. Wlewamy alkohol. Dusimy około 3-4 minut, aż warzywa trochę zmiękną, powinny jednak zostać jędrne. Doprawiamy do smaku już na talerzu solą i pieprzem posypujemy ulubioną zieleniną np. pietruszką. Podajemy ze świeżym pieczywem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy