Duszona szynka z wątróbką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Mięciutka i rozpływająca się w ustach uduszona szynka. Doskonała na obiad w gronie rodziny i znajomych. Resztki szybko do kolacji znikną, bo ciągle chce się więcej. Smacznie i szybko. Wątróbka i cebula też ma tu znaczenie, nadaje niepowtarzalny smak. Podobnie robiła ja mama, mając świeże mięso po uboju.

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg. szynki wieprzowej
    30 dag. wątróbki drobiowej
    2 łyżki masła
    3 cebule
    2 listki laurowe
    1 łyżka przyprawy do mięs
    ok. 1,5 szklanki wody
    4 łyżki oleju
    1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Szynki

Duszona szynka z wątróbką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • jk 1. Szynkę kroję w kostkę, a cebulę w plasterki. Na rozgrzanym oleju obsmażam mięso, mieszam. Gdy mięso dobrze się zrumieni dodaję wodę, listki laurowe i przyprawę do mięs, duszę ok. godziny, mieszam, pilnuje by nie przypalić. Na maśle szklę cebulę, dodaje oczyszczoną z błon wątróbkę, smażę, dodaję do mięsa, mieszam, chwilę duszę, doprawiam solą, pieprzem, czosnkiem niedźwiedzim, mieszam. Podaję.

Porady

Tak przygotowaną szynkę, podaję z ugotowaną kaszą gryczaną, ogórkiem kiszonym, marynowaną cukinią. Wątróbkę można dodać wieprzową, ja dałam drobiową, bo taką wolą moje dzieci.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szynka Wątróbka drobiowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Smażenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować