Duszona rzodkiewka

  • wyświetlono: 405 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Przepis pochodzi ze zbiorów Mamy - wspaniałej kucharki :)

  • 10min

Składniki

2-3 pęczki młodych rzodkiewek,
2 łyżki masła,
1 szklanka bulionu,
sól,
pieprz,
cukier,
2-3 łyżki śmietany,
1 żółtko,
1 łyżeczka soku z cytryny

Sposób przygotowania przepisu:

Duszona rzodkiewka

  • 1. Rzodkiewki pozbawić liści, opłukać, pokroić na ćwiartki. Przesmażyć na stopionym maśle. Dodać szczyptę cukru, soli i lekko zrumienić. Wlać bulion, dusić 15 minut.
  • 2. Do osolonego wrzątku wrzucić zielone liście rzodkiewki, gotować 3-4 minuty, odcedzić. Przelać zimną wodą, posiekać, skropić sokiem z cytryny.
  • 3. Rozmieszać śmietanę z żółtkiem, solą i pieprzem. Dodać do posiekanych liści i wymieszać. Wlać do rondelka, wymieszać z duszonymi rzodkiewkami, podgrzać.

Porady

Jest idealnym dodatkiem do białych mięs.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilmama_mnie_nauczylarzodkiewkaduszonaduszona_rzodkiewka

Komentarze

Podobne przepisy

Jajka z rzodkiewką

Dodane przez: czarrna

Jajka z rzodkiewką

Jajka z wiosennym akcentem.

Grzyby duszone w śmietanie

Dodane przez: ewiczka2304

Grzyby duszone w śmietanie

Grzyby duszone to bardzo aromatyczna...

 Duszone śliwki do mięsa

Dodane przez: mariwanna

Duszone śliwki do mięsa

Duszone śliwki są wspaniałym dodatkiem...

Kurki duszone

Dodane przez: Gregorhspeed

Kurki duszone

Kurki duszone - prosty sposób na...

image-104s2nd

Dodane przez: JulkaTomeczek

Duszona marchewka

Często robię ją do obiadu dla moich...

Nadziewane rzodkiewki

Dodane przez: EwaSidor

Nadziewane rzodkiewki

Propozycja podania rzodkiewek aby...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE