Duszona rolada z wołowiny

4.5 (186 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Jestem rencistką. Mam troje dzieci. Mieszkam na Mazurach. Uprawiam działkę i robię przetwory na zimę. Lubię gotować i piec tradycyjne potrawy, ale preferuję nietłuste i z dużą ilością warzyw.

Składniki:

  • ● 1 kg wołowiny bez kości
    ● 20 dag słoniny
    ● 15 dag mięsa wieprzowego
    ● bułka
    ● cebula
    ● jajko
    ● łyżka tłuszczu
    ● 5 dag pieczarek
    ● sól
    ● pieprz
    ● przyprawa uniwersalna
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Duszona rolada z wołowiny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Duszona rolada z wołowiny 1. Wołowinę kroimy w poprzek włókien w plastry grubości 1 cm. Delikatnie rozbijamy tłuczkiem maczanym w wodzie i układamy na zakładkę (na
    stolnicy), nadając kształt prostokąta. Lekko ubijamy.
  • Duszona rolada z wołowiny 2. Bułkę moczymy w wodzie. Cebulę kroimy i podsmażamy na tłuszczu. Oczyszczone pieczarki z mięsem wieprzowym, odciśniętą bułką i cebulą przeprze puszczamy przez maszynkę. Dodajemy jajko i przyprawy, starannie wyrabiamy.
  • Duszona rolada z wołowiny 3. Słoninę kroimy w cieniutkie plasterki i układamy na wołowinie jeden przy drugim. Równomiernie rozsmarowujemy warstwę nadzienia. Mięso ciasno
    zwijamy w roladę, podnosząc je delikatnie nożem. Starannie obwiązujemy lnianym sznurkiem. Obrumieniamy na tłuszczu, podlewamy niewielką ilością wody i dusimy do miękkości. Wyjmujemy na deseczkę. Przykrywamy drugą deską i obciążamy. Gdy ostygnie, zdejmujemy sznurek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_12-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować