Duszona młoda kapusta z warzywami

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Taką kapustę duszoną robię obowiązkowo w sezonie na młodą kapustę przynajmniej dwa razy. Bardzo ją lubimy. Podaję jako dodatek do drugiego dania. Można podać też jako samodzielne danie ze świeżym pieczywem. Z czym kto lubi, z ziemniakami, z makaronem czy do mięsa.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 średnia główka młodej białej kapusty
    2 cebule
    2 duże marchewki
    1 duża pietruszka
    16 dag koncentratu pomidorowego
    masło lub margaryna do smażenia
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
    koperek świeży, suszony lub mrożony
    lubczyk suszone według uznania
    sól do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dodatki

Duszona młoda kapusta z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z kapusty usuwamy wierzchnie liście, usuwamy głąb i wszelkie zgrubienia, liście drobno kroimy i płuczemy. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Marchewki i pietruszkę obieramy, płuczemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Tak przygotowane warzywa przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości. Gdy warzywa będą miękkie nadmiar wody odcedzamy.
  • 2. Następnie dodajemy masło lub margarynę, koncentrat pomidorowy i przyprawy do smaku, dusimy przez kilka minut często mieszając, aż kapusta będzie gęsta i aromatyczna.
  • 3. Podajemy na gorąco z dowolnymi dodatkami, z ziemniakami, makaronem, mięsem, z czym kto lubi. Smacznego.

Porady

Masła lub margaryny dodajemy według uznania, zależy jak bardzo chcemy mieć maślaną kapustę. Porcja dla 4 osób.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować