Duszona młoda kapusta z domowym makaronem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kapustę z makaronem lubi większość osób. Jest to dość popularne danie w kuchni polskiej. Ja sobie trochę dołożyłam pracy przygotowując własnoręcznie makaron. Nie chciałam tak pysznie uduszonej młodej kapusty psuć kupnym makaronem. Nie uwierzycie jakie to wyszło pyszne, domowy makaron zrobił swoje. Zróbcie koniecznie takie danie na obiad.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na kapustę:
    1 średnia główka młodej białej kapusty
    2 średnie cebule
    2 średnie marchewki
    oliwa z oliwek do smażenia
    pieprz czarny mielony do smaku
    sól do smaku
    koperek świeży, suszony lub mrożony według uznania

    Na makaron:
    2 szklanki mąki tortowej
    4 małe jajka
    pół łyżeczki soli

    Dodatkowo:
    mąka pszenna do posypania stolnicy
    sól do gotowania makaronu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Jajko

Duszona młoda kapusta z domowym makaronem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapusta: Kapustę oczyszczamy z wierzchnich liści, usuwamy głąb. Drobno kroimy, płuczemy i przekładamy do garnka. Marchewki obieramy, płuczemy, osuszamy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, przekładamy do kapusty. Zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości warzyw, gdy warzywa będą miękkie dokładnie odcedzamy z wody. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i dusimy do miękkości i lekkiego zrumienienia na oliwie. Następnie miękką i zrumienioną cebulę wraz z tłuszczem przekładamy do kapusty. Kapustę przesmażamy kilka minut przyprawiają do smaku ziołami i przyprawami.
  • 2. Makaron domowy: Na stolnicę wysypujemy mąkę, robimy dołek wbijamy jajka, dodajemy sól. Następnie zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i odstawiamy na pół godziny, żeby ciasto odpoczęło. Ciasto dzielimy na kilka części. Każdą część cienko wałkujemy i kroimy w długie paski.
    Makaron rozrzucamy na posypanej mąką stolnicy, zostawiamy na około pół godziny żeby trochę przesechł. Od czasu do czasu mieszamy, żeby się nie posklejał. Przygotowany makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem oleju do miękkości. Odcedzamy.
  • 3. Podanie: Do gorącej kapusty przekładamy ugotowany makaron i dokładnie mieszamy. Podajemy gorące. Smacznego życzę.

Porady

Porcja dla 4 osób. Szklanka do odmierzania składników na makaron o pojemności 250 ml.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Kapusta Makaron Młoda kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować