Duszona marchewka z prażonymi migdałami

4.5 (151 ocen)

  • 50 min

Pyszna marchewka podduszona na maśle, z dodatkiem chrupiących migdałów i dodającej wspaniałej świeżości pietruszki. Lekkie i pyszne danie, które może być zarówno samodzielnym posiłkiem, jak i wspaniałym obiadowym dodatkiem.

  • 50 min

Składniki:

  • ok. 0,5 kg marchewki
    gałązka świeżego lubczyku
    gałązka świeżego tymianku
    1 mała lub pół dużej cebuli
    1 łyżeczka masła klarowanego
    5-6 łyżek siekanych migdałów
    natka pietruszki wg uznania
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Duszona marchewka z prażonymi migdałami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Umytą i obraną marchew kroję w kawałki jak na zdjęciu, przekładam do garnka, zalewam wodą, dodaję lubczyk, tymianek i pół łyżeczki soli. Gotuję do miękkości marchewki, odcedzam (wywar warto zachować na zupę). Na głębokiej patelni rozgrzewam masło klarowane, wrzucam bardzo drobno posiekaną cebulę i pod przykryciem smażę ją do zeszklenia. Wtedy dokładam marchewkę i duszę z cebulą kilka minut. Na oddzielnej (suchej) patelni podprażam migdały, dorzucam je do marchewki z cebulą. Doprawiam całość solą i pieprzem, dodaję posiekaną natkę pietruszki. Podaję na gorąco.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować