Duszona łopatka wieprzowa z kotletami ryżowymi

0 (0 ocen)

Mięciutkie, rozpływające się w ustach mięso z charakternymi kotletami.

Składniki:

  • NA MIĘSO:

    500g oczyszczonej łopatki wieprzowej
    300g pieczarek
    1 duża cebula
    3 ząbki czosnku
    1 łyżka masła
    1 łyżka oleju
    tymianek, sól, pieprz


    NA KOTLETY:

    1 torebka ryżu jaśminowego
    100g bryndzy
    sól, pieprz, papryka słodka wędzona
    olej do smażenia


    DODATKOWO:

    szparagi
    papryka

Duszona łopatka wieprzowa z kotletami ryżowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. MIĘSO:
    Oczyszczone mięso pokroić na grube kawałki, posolić, posypać pieprzem. Olej rozgrzać w garnku, mocno obsmażyć na nim łopatkę, aby zamknąć wszystkie pory.
    Pieczarki i cebulę obrać, pokroić w grube plastry. Rozpuścić na patelni masło, obsmażyć warzywa. Dodać do mięsa. Czosnek obrać, dodać również do mięsa. Zalać 1/2 - 3/4 szklanki wody, dodać jeszcze odrobinę soli, pieprzu i tymianek, przykryć garnek pokrywką i dusić na najmniejszym ogniu około godzinę. Po tym czasie sprawdzić czy mięso jest miękkie, w razie potrzeby przedłużyć czas duszenia. Należy uzupełniać również poziom płynu w garnku.

  • 2. KOTLETY:
    Ryż ugotować w osolonym wrzątku, odcedzić, przykryć pokrywką i zostawić w garnku aż wystygnie. Po tym czasie rozciąć torebkę, dodać bryndzę, widelcem połączyć na jednolitą masę. Doprawić solą, pieprzem i papryką słodką wędzoną mieloną, wymieszać. Formować niewielkie kotlety i obsmażać na gorącym tłuszczu. Podawać od razu z mięsem i warzywami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy