Duszona karkówka w białym sosie

4.49 (159 ocen)

  • 2 godz.

Trochę inny sposób na obiadowe mięso.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 4 duże płaty karkówki
    3 ząbki czosnku
    3 duże pomidory (mogą być lekko przejrzałe)
    pół papryki o dowolnym kolorze
    garść zielonych oliwek
    opakowanie śmietanki 30%
    ziele angielskie, liść laurowy, kilka ziarenek czarnego pieprzu
    oliwa
Wystaw ocenę:

4.49 (159 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Duszona karkówka w białym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso zanurzyć w marynacie (liść laurowy, ziele angielskie, ziarenka pieprzu, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwa) przez co najmniej godzinę, a najlepiej zostawić na noc.
    Rozgrzać patelnię i przesmażyć na niej plastry karkówki, nie dodając już żadnego tłuszczu, aż mięso się lekko zrumieni. Ściągnąć z patelni, zlać wytopiony tłuszcz i ułożyć z powrotem mięso, na nim pokrojone w grubą kostkę pomidory i poszatkowaną w słupki paprykę. Poddusić, aż pomidory zaczną się rozpadać. Posypać z wierzchu pokrojoną w słupki cebulką i garścią oliwek, zalać śmietanką i dusić, aż mięso będzie się rozpadać pod widelcem.

Porady

Doskonale pasuje z ugotowanym na sypko ryżem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować