Duszona karkówka w białym sosie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso zanurzyć w marynacie (liść laurowy, ziele angielskie, ziarenka pieprzu, przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwa) przez co najmniej godzinę, a najlepiej zostawić na noc.
Rozgrzać patelnię i przesmażyć na niej plastry karkówki, nie dodając już żadnego tłuszczu, aż mięso się lekko zrumieni. Ściągnąć z patelni, zlać wytopiony tłuszcz i ułożyć z powrotem mięso, na nim pokrojone w grubą kostkę pomidory i poszatkowaną w słupki paprykę. Poddusić, aż pomidory zaczną się rozpadać. Posypać z wierzchu pokrojoną w słupki cebulką i garścią oliwek, zalać śmietanką i dusić, aż mięso będzie się rozpadać pod widelcem.
Komentarze