Duszona karkówka na słodko-kwaśno

4.5 (169 ocen)

  • 60 min

Karkówka w sam raz na obiad

  • 60 min

Składniki:

  • 500g karkówki
    garść grzybów (mogą być mrożone opieńki)
    pomidor
    2 plastry ananasa z puszki
    papryka czerwona lub żółta
    2 łyżeczki koncentratu
    sól
    pieprz
    czubryca czerwona
    oliwa z oliwek
    papryka słodka mielona
    Salatka:
    garść rukoli
    kilka oliwek
    oliwa z oliwek
    czubryca zielona
    pomidor
    Dodatkowo:
    ziemniaki
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Duszona karkówka na słodko-kwaśno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso umyć, pokroić w kostkę, posypać solą, pieprzem, czubrycą czerwoną i obsmażyć na oliwie z oliwek. Dorzucić paprykę i dusić około 15 minut. Posypać papryka słodką mieloną, wkroić pomidora, dołożyć grzyby i pokrojonego ananasa i dusić pod przykryciem około 40-60 minut (ja dusiłam bardzo długo, by mięso się ‘rozpadało’) Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy i w razie potrzeby zagęścić odrobiną mąki.
  • 2. Rukolę umyć, posiekać, wkroić pomidora, oliwki. Trochę oliwy wymieszać z czubrycą zieloną i dodać do sałatki. Wymieszać.
  • 3. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Przed podaniem posypać czubrycą czerwoną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować