Duszona kapusta z pieczarkami i warzywami

4.49 (180 ocen)

  • 60 min

Idealne danie na chłodne, zimowe dni, bez mięsa ale z dużą ilością warzyw i oczywiście pieczarki. Smakuje wybornie zwłaszcza z ciemnym pieczywem.

  • 60 min

Składniki:

  • Średnica patelni: 28 cm
    1 kg kiszonej kapusty(najlepiej z beczki)
    1/2 kg pieczarek
    2 cebule
    2 marchewki
    1/2 selera średniej wielkości
    5-6 suszonych śliwek
    3 łyżki oleju
    przyprawy: sól, pieprz mielony i w ziarnkach, ziele angielskie, liść laurowy, przyprawa uniwersalna, majeranek.
Wystaw ocenę:

4.49 (180 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Duszona kapusta z pieczarkami i warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. : kapustę kiszoną namoczyć na kilka godzin, następnie odsączyć, jeśli jest grubo siekana pokroić nożem. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Olej podgrzać dodać cebulę i dusić 5 minut do lekkiego skruszenia. Pieczarki opłukać, pokroić na drobne płatki, dodać do cebuli. Dusić jeszcze całość około 10 minut. Pokrojoną kapustę dodać do pieczarek. Marchew i selera obrać i zetrzeć na tarce o grubych otworach również dodać do kapusty. Dodać również suszone śliwki. Całość podlać 1 szklanką przegotowanej, letniej wody. Dodać listek laurowy, ziele angielskie, kolorowy pieprz(ziele i pieprz kilka ziaren), majeranek i dusić pod przykryciem, często mieszając do miękkości składników. Jeśli nadmiar wody odparuje, należy dolać. Kapusta ma być wilgotna, nie sucha. Doprawić solą, pieprzem i przyprawa uniwersalna. Smażyć jeszcze całość około 5 minut.

Porady

Do kapusty podczas duszenia można dodać 1 łyżkę masła.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować