Duszona cukinia

5 (157 ocen)

  • 15 min

Poznałam ten przepis w czasie pobytu we Włoszech. Danie jest zdrowe , szybkie, idealne na lekką kolację, najlepiej smakuje z pieczywem.

  • 15 min

Składniki:


  • 3 małe cukinie,
    2 ząbki czosnku,
    3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju,
    5 łyżek wody
    natka pietruszki,
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

5 (157 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Duszona cukinia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinie myjemy, jeśli skórka jest miękka niekoniecznie obieramy, kroimy w cienkie plasterki. Na patelnie z oliwą wrzucamy cukinię , podlewamy wodą , solimy i dusimy na małym ogniu bez przykrycia. Często mieszamy .
    W tym czasie obieramy i kroimy na kawałeczki czosnek , wrzucamy na patelnię , dusimy ,aż cukinia będzie miękka . Na koniec dodajemy pieprz i pokrojoną natkę pietruszki , wszystko mieszamy.

Porady

Najlepsza jest młoda cukinia w sezonie , wtedy skórka jest miękka i nie ma potrzeby jej obierania .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować