Duszona cebula z jajkiem i kabanosami, sprawdzi się jako doskonały ciepły i bardzo szybki posiłek. Kabanosy można podmienić na inną wędlinę lub w wersji wegetariańskiej pominąć.
20 min
Składniki:
Składniki na 1 porcję:
2 średnie cebule,
olej rzepakowy,
woda,
1 jajko,
kabanosy,
sól,
pieprz,
szczypiorek do dekoracji
Duszona cebula z jajkami i kabanosami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę oczyszczamy i kroimy w półplasterki. Rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy cebulę, lekko ją solimy i szkolimy. Zeszkloną cebulę podlewam wodą i dusimy pod przykryciem aż będzie miękka. Sos redukujemy niemal do zera. Kabanosy kroimy, dodajemy do cebuli i już bez przykrycia podsmażamy. Jajko rozkłócamy, doprawiamy solą oraz pieprzem i wlewamy do cebuli i wędliny. Smażymy mieszając aż jajko się zetnie. Dekorujemy posiekanym szczypiorkiem.
Komentarze